עובדי החברה פנו בדחיפות לביהמ"ש המחוזי בתל אביב - על מנת שימונה לה נאמן
לטענת העובדים, 'רום כנרת נכסים והשקעות בע"מ' לא שילמה להם את שכר יולי, וקרוב לוודאי גם לא תשלם להם את שכר אוגוסט. בנוסף, לטענתם, נפגעו זכויות העובד שלהם באופן משמעותי, ולא הופרשה עבורם פנסיה כלל מתחילת השנה.
את הפרויקטים של 'רום כנרת', מנהלות 4 חברות שונות, שכולן בבעלותו של עו"ד אילן ששון. מעבר ל'רום כנרת', פועלות החברות 'מגדלי בי', 'טיבולי השקעות' ו'מגדלי בי2'.
על פי הערכת עוה"ד גיא סרוסי ואוריאל זעירא המייצגים שמונה עובדים – קבוצת החברות חבה לכ-20 עובדים למעלה ממיליון שקלים.
על פי אתר החברה, 'רום כנרת' אחראית לבניית 5 מגדלים בני 25 קומות בבת ים בפרויקט היוקרה SeaTowers, ובנוסף, אחראית על בנייתו של מרכז מסחר ומגורים ענק נוסף בבת-ים בשם B-towers.
החברה גם מנהלת מספר פרויקטים של התחדשות עירונית במרכז, אחד מהם בביצוע בעיר גבעתיים, והיתר מצויים לאחר החתמת דיירים.
בנוסף, משכירה החברה חללי עבודה במרכז הארץ בפרויקט המפורסם 'בתים בצבעים', ומגייסת משקיעים למלון יוקרה על חוף בת ים, הכולל, על פי פרסומי החברה, יחידות נופש בבעלות פרטית.
לדברי עוה"ד סרוסי וזעירא, "עקב רצף האירועים התזזיתי שהואץ בשלושת הימים האחרונים, נראה כי אין מנוס מכניסת החברות המנהלות את 'רום כנרת' להליך של חדלות פירעון. בין היתר כדי להגן על השקעתם של מאות מרוכשי הנכסים בפרויקטים השונים".
"אין בידי רוכשי הנכסים ערבות על פי חוק המכר, והחברה נמנעה מלהעניק לחלקם כל בטוחה משמעותית, מעבר להערת אזהרה בקרקע" מוסיפים עורכי הדין סרוסי וזעירא. "הדבר מזכיר מאד את התנהלות החברות בפרשת פרי נדל"ן, שבה ייצגנו מאות בעלי נכסים".
במסגרת הבקשה הדחופה לפתיחת הליכי חדלות פירעון נגד החברה, שהוגשה על ידי עובדיה, מתבקש בית המשפט המחוזי להטיל איסור דיספוזיציה על כל נכסי החברה, מחשש להברחת נכסים.
על פי חוק, עומדים לזכות 'רום כנרת' 14 ימים על מנת להשיב לבקשת העובדים, ולשכנע את בית המשפט כי היא איננה חדלת פירעון.
לדברי עורכי הדין סרוסי וזעירא, 'רום כנרת נכסים והשקעות בע"מ' וחברות נוספות הקשורות אליה מאגדות תחתיהן מספר קבוצות רכישה, הכוללות כ-400 חברים לפחות.
ביום שישי (18/8) הוגשה לביהמ"ש המחוזי בתל אביב, בקשה דחופה למתן צו לפתיחת הליכים וסעדים זמניים נגד החברה, על ידי שמונה מעובדי החברה המיוצגים על ידי עורכי הדין גיא סרוסי ואוריאל זעירא.
לדברי עו"ד סרוסי וזעירא, עובדי החברה פנו והגישו בקשה לצו פתיחת הליכים כיון שעם מתן הצו, ישלם להם המוסד לביטוח לאומי את חוב השכר כלפיהם, פיצויים ודמי הודעה מוקדמת, וכן ישלים את ההפרשות הפנסיוניות שהחברה לא העבירה לקרנות הפנסיה.
תובע מספר 1, הוא סוכן מכירות בחברה, ועל פי תצהירו, שהוגש יחד עם הבקשה, החברה נמצאת בסחרור כלכלי. לדבריו, החברה הפסיקה להעביר פנסיה לעובדיה החל מינואר השנה, חרף ציון הפרשתם בתלושי השכר – דבר המהווה, לדברי עוה"ד סרוסי וזעירא, עבירה על חוקי העבודה בישראל.
מעבר לכך נטען, שהחברה שינתה את מבנה שכרו של התובע, ובמקום לציין בתלוש השכר כי הוא מרוויח 20 אלף שקלים ברוטו, צוין כי הוא מרוויח רק 8,000 שקלים בלבד, בעוד יתר הכספים ניתנים לו כתוספות שונות, כדי להקטין את ההפרשות הסוציאליות, המשולמות רק על בסיס השכר. באופן זה נפגע עתידו הכלכלי לעת זקנה של העובד, ונפגעים הכיסויים הביטוחיים המבטיחים אותו ואת משפחתו במקרה של נכות או מוות חלילה.
מעבר לכך, כך נטען, לא נחתמו חוזי עבודהבין החברה לעובדיה, בניגוד לחוק. החברה נמנעה מלהעביר בונוסים לעובדים על מכירותיהם, חרף הבטחות שניתנו להם, ועובדים שהתפטרו בחודשים האחרונים מהחברה, בדין מפוטרים, משום שתנאי עבודתם נפגעו משמעותית, לא קיבלו את זכויותיהם הסוציאליות, לא תשלום על הודעה מוקדמת, ולא בונוסים בגין המכירות שהובטחו להם.
להערכת עוה"ד סרוסי וזעירא, חובן של החברות לכלל עובדיהן נאמד בלפחות מיליון שקלים. על פי הנטען, בעליה של 'רום כנרת', המחזיק ב-100% ממניותיה, שוהה כעת בחו"ל. לדברי עו"ד סרוסי זעירא, רבים מאלה שניסו ליצור עימו קשר, או עם הנהלת החברה מיום שישי ואילך, הופנו לחברת יחסי ציבור מוכרת מאד, המתמחה בניהול משברים.
במקרה של קריסה מה יעלה בגורל חברי קבוצות הרכישה?
לדברי עו"ד סרוסי וזעירא, במקרה של פירוק 'רום כנרת', ויתר חברות הקבוצה, עלולים רבים מרוכשי נכסי הקבוצה להיקלע להפסדים כספיים ולהתייקרות משמעותית של הדירות, בין היתר משום שהחברה גבתה דמי ניהול בסכומי עתק אולם הגיעה רק לשלבי בנייה ראשוניים. חברי קבוצה סברו שהם רוכשים דירות מיזם וכספם מוגן, אולם מדובר בקבוצת רכישה שבה אין ליווי בנקאי מלא ולא ניתנו ערבויות חוק מכר, והמחיר הסופי של הדירה, רחוק מלהיות סופי במקרה של הסתבכות החברה המארגנת.
לדברי עו"ד סרוסי וזעירא, מצבה של 'רום כנרת' מזכיר באופן ניכר את פרשת פרי נדל"ן, אותה ליוו מימיה הראשונים, כמייצגים של מאות חברי קבוצות רכישה. גם שם חלק מהרוכשים העבירו לחברה מאות אלפי שקלים, וגם שם לא ניתנה בידי רבים מהם בטוחה מספקת שתבטיח את השקעתם במקרה של קריסה.
בפירוקה של פרי נדל"ן, החליטו הנאמנים להפריד את הפרויקטים השונים, לממש אותם בנפרד בנפרד, ולהעביר כספים רבים לרוכשים. לדברי עו"ד סרוסי וזעירא, אופן הטיפול ושוק הנדל"ן שהיה בשיאו הביאו לכך שרוכשי הדירות זכו בהחזר מכובד של למעלה מ- 60% מהשקעתם.
לדברי עוה"ד סרוסי וזעירא, כלל לא ברור אם תסריט שכזה יחזור על עצמו במקרה בו תקרוס חברת 'רום כנרת'. ועל כן, לדבריהם, לאחר פתיחת ההליכים מומלץ לחברי הקבוצות להגיש תביעות חוב מסודרות על ידי עורך דין לנאמן החברה שימונה, אחרת הם עלולים לאבד את כלל השקעתם.
"העיצום כספי שניתן לפני כשנה – אות אזהרה חמור"
לפני כשנה כבר החלו להידלק נורות אזהרה סביב חברת 'רום כנרת', כאשר הליך מנהלי שבו פתח המפקח על חוק המכר מטעם משרד הבינוי והשיכון, הסתיים בהחלטה להטיל על החברה עיצום כספי בסך 224 אלף שקלים, לאחר שהתגלה כי מעבר לפרסומה כמארגנת של קבוצת הרכישה B-קבע הממונה כי היא פעלה כחברה יזמית, ועסקה, בניגוד לחוק, במכירת נכסים בפרויקט, מבלי להבטיח את כספי הרוכשים כנדרש בחוק המכר.
להערכתם של עוה"ד סרוסי וזעירא, סכום ההשקעה הממוצע של החברים בקבוצות הרכישה המתנהלות כיום תחת 'רום כנרת' עלול להגיע לסך של כחצי מיליון עד מיליון שקלים בממוצע.
לדברי עו"ד סרוסי וזעירא: "שוב אנו נתקלים במארגן קבוצות רכישה שקורס כלכליתהמארגן כבר נקנס בידי הממונה על חוק המכר בשל פעולותיו,. כעת עלולים למצוא את עצמם נפגעים מאות חברי קבוצות הרכישה , שמאות אלפי שקלים מכספם נמצאים על קרן הצבי. שוב הוכח שהמדינה לא יודעת להתמודד עם תחום קבוצות הרכישה, ושוב הוכח לצערנו, עד כמה ייצוג משפטי הולם על ידי עורך דין המתמחה בעסקאות נדל"ן, עם החתימה על עסקאות נדל"ן, חיוני ויכול למנוע אסונות".
מובאות מהתביעה שהוגשה הבוקר, (20/8) לביהמ"ש המחוזי בתל אביב:
בקשה למתן צו לפתיחת הליכים, לסעדים זמניים ולקביעת דיון דחוף
ביהמ"ש הנכבד מתבקש לעשות שימוש בסמכותו הקבועה על-פי סעיף 9 לחוק, ולהורות על מתן צו לפתיחת הליכים בעניינה של החברה, וזאת בשים לב שהחברה מצויה בחדלות פירעון ואין לה כל אפשרות לפרוע את חובותיה בכלל ובפרט את החוב כלפי המבקשים העומד ע"ס של לפחות 1,000,000 ₪.
כפי שיובא להלן, ענייננו בחברה העוסקת ביזמות נדל"ן וארגון קבוצות רכישה, אשר הינה חדלת פירעון ולא שילמה לעובדים את משכורות חודש יולי, לא תשלם להם את משכורות חודש אוגוסט, וכן היא חייבת לכלל עובדיה – לרבות אלו שאינם מיוצגים בבקשה זו, הפרשות לגמל ולפיצויים בסכומי עתק, תשלומי הבראה שלא שולמו, הודעה מוקדמת, עמלות, בונוסים ורכיבים נוספים.
החברה מצויה בסחרור כלכלי, נכסיה משועבדים לגורמים רבים, היא מצויה בהפרת הסכמים מתמדת מול לקוחותיה ואיננה יכולה לנהל את עסקיה. כמו כן נקנסה החברה בידי הממונה על חוק המכר במאות אלפי שקלים בגין הפרת הוראות חוק המכר (דירות).
בנסיבות אלו בית המשפט יתבקש ליטול את מושכות הניהול ולהפקידם בידי נאמן מנוסה, שכן עסקינן בפרשה הדומה להפליא לפרשת "פרי נדל"ן" שעדיין מנוהלת בבית המשפט בעת הזו, וזכויות מאות רבות של חברי קבוצות רכישה, רוכשי דירות יקרות ערך, עובדים וספקים תלויים בה.
לאור הימצאותה של החברה דה-פקטו בחדלות פירעון מתבקש כאמור ביהמ"ש הנכבד ליתן צו לפתיחת הליכים לחברה.
בית המשפט הנכבד יתבקש לעשות שימוש בסמכותו לפי סעיף 20 ו-21 לחוק ולהורות על צווי איסור דיספוזיציה ברכוש החברה, ובהתאם – לקבוע דיון דחוף בהתאם להוראת סעיף 21(ג) לחוק.
עורכי הדין גיא סרוסי ואוריאל זעירא, ממשרד עורכי הדין זעירא דוד ומשרד עורכי הדין סרוסי ושות' מתמחים בייצוג נפגעי עוקץ במקרקעין, חדלות פירעון ופשיטות רגל, דיני מקרקעין ומיסוי.
צרו איתנו עכשיו קשר באחת הדרכים הבאות:
1. התקשרו עכשיו למספר 03-6016565 או ישירות לנייד 052-5253237
2. שלחו לנו מייל [email protected] עם השם והטלפון שלכם וניצור אתכם קשר בהקדם.
3. מלאו את הפרטים כאן בתיבה וניצור איתכם קשר בהקדם.