מתי אפשר להגיש תביעה ייצוגית? מה קורה כאשר קבוצה גדולה של פרטים נפגעת מהתנהלות לא חוקית של גורם כלשהו (חברה מסחרית או רשות) והפגיעה היא בסכום נמוך יחסית, האם יש מה לעשות?
תכירו את הכלי שנקרא תביעה הייצוגית, הכלי המשפטי שמאפשר לאדם לתבוע בשם קבוצה שבה נפגעים רבים בין בגין מוצר, שירות, עמלה מוגדלת, הטעיות צרכניות ועוד. על תביעה ייצוגית ודרכי ניהולה, במאמר הבא.
מה זאת בעצם תביעה ייצוגית?
תביעה ייצוגית היא הליך משפטי אזרחי במסגרתו אדם תובע חברה או רשות שלטונית בשל עוול שנגרם לו והוא מזהה שמדובר בעוול שנגרם לאנשים רבים. לדוגמה- חברת תקשורת שגובה שקל אחד יותר בחשבון מדי חודש ללא הצדקה, ועושה זאת כלפי כלל מנוייה. תביעות ייצוגיות מוגשות בעניינים שונים ביניהם עמלה מוגדלת, הטעיה, הבטחות שווא של גופים עסקיים ונושאים נוספים. התובע למעשה מייצג את כל אותם נפגעים ומכאן מקור השם "תביעה ייצוגית".
מתי נוכל להגיש תביעה ייצוגית?
ניתן לחלק את המקרים בהם ניתן להגיש תביעה ייצוגית למספר נושאים וזאת בהתאם לתוספות השנייה והשלישית לחוק התובענות הייצוגיות, תשס"ו2006-,. בין נושאים אלו ניתן למצוא בין היתר את המקרים הבאים:
- צרכנות וקמעונאות – הקטגוריה הרחבה ביותר. תביעות צרכניות שנוגעות למקרים שונים ביניהם, חוסר התאמה בין המוצר המובטח לבין המוצר בפועל, מבצעים כוזבים, הטעיית לקוחות על ידי עסקים: בקבוצה זו נכללות תביעות כנגד רשתות שיווק, חברות תקשורת, יבואני רכב, חברת ליסינג, חברות תעופה, רשתות מזון, ועוד.
- בנקים – עמלות שנגבו שלא כדין, חיובים שלא בהתאם לתעריפון, הפרת הסכמים וכיו"ב.
- קופות גמל וחברות ביטוח – העלאת הפרמיה בלי להודיע, מקרים שבהם אין החרגה ברורה של אירוע ביטוחי מפוליסת הביטוח והחברה מסרבת לפצות את מבוטחיה או תשלום דמי ניהול פנסיונים או דמי ניהול בביטוח מנהלים שלא כדין.
- תביעות בתחום דיני העבודה– מעביד שלא מפריש לעובדים הפרשות סוציאליות, פגיעה בפנסיה, אי תשלום בגין שעות נוספות וכיו"ב.
- רשויות שלטון – תביעה כנגד רשות שלטונית או רשות מקומית בגין גביית סכומים שלא כדין (לדוג' אגרות, מיסים ותשלומי ארנונה).
- איכות הסביבה – תביעות שעניינן מפגעים סביבתיים; רעש, ריח אבק וכיו"ב.
- הפליה לרעה בשירותים, מוצרים או בכניסה למקומות בידור.
ההליך עצמו
חשוב לדעת, בשל המורכבות של ההליך הוא מתחיל בהגשת בקשה לאישור תובענה ייצוגית. למעשה מבקשים מבית המשפט שיאשר לתובע ולעו"ד המייצג לנהל את התביעה בשם הקבוצה.
כדי שהבקשה תתקבל נדרשים שני תאנים:
- התובע הייצוגי צריך להוכיח שיש לו עילת תביעה אישית.
- שתהיה קבוצה מספיק גדולה של נפגעים שנפגעו מהנתבעת בדיוק כמו התובע המייצג.
הבקשה לאישור התביעה, תוגש לבית משפט השלום או מחוזי בהתאם לסכום התביעה. במידה ובית המשפט המוסמך אישר אותה, תחל התביעה עצמה.
מה מרוויח התובע הייצוגי מהתביעה
הליך של תביעה ייצוגית מסתיים באחת משלושת הדרכים הבאות:
- פסק דין.
- הסדר פשרה במסגרתו יינתן פיצוי לקבוצת הנפגעים.
- הסתלקות במסגרתה מוותר התובע על התביעה וכל נפגע יהיה רשאי להגיש תביעה עתידית.
מבין שלושת האפשרויות- האפשרויות של הסדר פשרה או הסתלקות הן השכיחות ביותר.
במקרה בו ההליך מסתיים בפסק דין או בפשרה (ובמקים מסוימים גם בהסתלקות) בית המשפט פוסק לתובע הייצוגי גמול מיוחד בעבר ייצוג הקבוצה.
גמול זה הינו בערכים גבוהים משמעותית ממה שיקבלו שאר חברי הקבוצה. לדוגמא נניח והקבוצה מונה 5,000 איש שכל אחד מהם קיבל פיצוי של 500 ₪ הגמול של התובע הייצוגי יכול להגיע לסך של 100,000 ₪ ואפילו יותר. חשוב לזכור שמי שמחליט על גובה הסכום הוא בית המשפט.
קודם כל פנו לעורך דין
מאחר ותביעה ייצוגית היא לא הליך משפטי רגיל, היא דורשת ידע מומחיות וליווי משפטי צמוד עוד לפני הגשת הבקשה לאישור בית המשפט. לכן, בכל הנוגע לתביעות ייצוגיות, הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא פנייה לעורך דין בעל מומחיות וניסיון מקצועי בכל הנוגע לניהולן והגשתן של תביעות אלו. משרדנו מתמחה בניהול תביעות ייצוגיות בנושאים שונים תוך היכרות עם התיאוריה המשפטית, פסיקה עדכנית וידע מעשי מוכח בתביעות אלו. פנו אלינו ונשמח לסייע לכם.
אם נפגעתם מחברה גדולה ואתם חשובים שיש לכם מקרה המתאים לתביעה צרו איתנו קשר היום עו"ד אהוד גרי, מנהל המחלקה הייצוגית במשרדנו, ובעל נסיון עשיר של למעלה מ-20 שנה יעמוד לרשותכם.
צרו איתנו עכשיו קשר באחת הדרכים הבאות:
1. התקשרו עכשיו למספר 03-6016565 או ישירות לנייד 052-5253237
2. שלחו לנו מייל [email protected] עם השם והטלפון שלכם וניצור אתכם קשר בהקדם.
3. מלאו את הפרטים כאן בתיבה וניצור איתכם קשר בהקדם.