פיצויים בגין נזק עקיף בעת מלחמה

פיצויים בגין נזק עקיף בעת מלחמה

פיצויי כספי מהמדינה בגין המלחמה בעזה ובדרום, כל מה שצריך לדעת

לאור מלחמת חרבות ברזל, המלחמה שנפתחה עלינו ב7.10.23 מעזה ליישובי עוטף עזה והדרום, אנו מקבלים בימים האחרונים מאות פניות מחברות, עסקים ומשפחות שנפגעו מהמלחמה.

מיד נסביר מהם התנאים לקבלת פיצויי כספים בגין הנזקים הכספיים שנגרמו ונגרמים מהמלחמה?

לפני הכל- תושבי הדרום, אם יש לכם שאלה או כל צורך משפטי, אנא פנו אלינו. אנו מבטיחים להעניק ייעוץ משפטי איכותי ככל יכולתנו ללא עלות עבורכם. לכל שאלה משפטית אנחנו כאן.

התקשרו לטלפון 03-601-6565 או 052-525-32337 לעו"ד גיא סרוסי ישירות

תשלום פיצויים לנפגעי מלחמה ופעולות איבה במדינת ישראל מוסדר בחוק מס רכוש. הגוף האחראי על הטיפול בתשלום הפיצויים, הינה קרן הפיצויים שברשות המיסים.

באירועי איבה ומלחמה, מבחין החוק בין שני סוגי נזק: נזק מלחמה ונזק עקיף.

"נזק מלחמה" (המכונה בד"כ "נזק ישיר") הינו "נזק שנגרם לגופו של נכס עקב פעולות מלחמה.. או עקב פעולות איבה… או עקב פעולות מלחמה של צבר הגנה לישראל".

"נזק עקיף" הינו "הפסד השתכרות או מניעת רווח כתוצאה מנזק מלחמה בתחום ישוב ספר, או מחמת אי אפשרות לנצל הנכסים המצויים בתחום ישוב ספר, עקב פעולות מלחמה… או עקב פעולות איבה… או עקב פעולות של צבא הגנה לישראל"

מתוך הגדרות אלו נלמדים התנאים הבסיסיים להגשת תביעה וקבלת פיצויים בגין פעולות מלחמה או פעולות איבה (להלן יחד – "פעולות מלחמה" ו- "פיצויי מלחמה" בהתאמה).

תנאי בסיס לקבלת פיצויי מלחמה, החל הן לגבי נזק ישיר והן לגבי נזק עקיף, הוא פגיעה "עקב פעולות מלחמה".  כלומר, שתנאי מקדמי לקבלת פיצוי הוא הוכחת "הקשר הסיבתי", קרי הוכחה שהנזק נגרם כתוצאה מפעולות מלחמה.

נזק ישיר-

ככל שמדובר בנזק ישיר, הוכחת הקשר הסיבתי היא לרוב פשוטה מאוד: רוב הנזקים הישירים נגרמים מפגיעה רקטה, רסיסים של טילים או יריות, פגיעות של הצבא עקב הפיכת האזור לשטח צבאי סגור, שריפה כתוצאה מפגיעת טיל מסוג זה או אחר שנורו במהלך פעולות מלחמה, ועל כן די יהיה בתיעוד מועד האירוע, מקום האירוע, ובתיעוד הנזק עצמו כדי למלא אחר דרישה זו.

נזק עקיף-

 דוגמאות לזנק עקיף- ירידה בהיקף הפעילות של העסק, פגיעה מהותית במחזור העסק עקב חוסר בכוח אדם, פגיעה בעסק שלקוחותיו ממוקמים בדרום וכדומה.

ככל שמדובר בנזק עקיף, עיקר המחלוקות עם רשות המיסים נסוב סביב שאלת הקשר הסיבתי, דהיינו הצורך להוכיח (המוטל בענין זה על הנפגע) כי הפסד ההשתכרות או הרווח נבעו כתוצאה מפעולות מלחמה ולא מגורם אחר (דוגמת, ירידה קודמת בהיקף הפעילות העסקית, ירידה עונתית, וכו').

לפני הכל- תושבי הדרום, אם יש לכם שאלה או כל צורך משפטי, אנא פנו אלינו. אנו מבטיחים להעניק ייעוץ משפטי איכותי ככל יכולתנו ללא עלות עבורכם. לכל שאלה משפטית אנחנו כאן.

התקשרו לטלפון 03-601-6565 או 052-525-32337 לעו"ד גיא סרוסי ישירות

אפשרות התביעה בגין הנזקים- נובעת ממיקום גאוגרפי

החוק קובע כללים שונים בנוגע למיקום בו ארע הנזק בגינו ניתן להגיש תביעת פיצויים.

בנזק ישיר – החוק מאפשר הגשת תביעה בגין נזק ישיר אשר בכל מקום בארץ.

בנזק עקיף – החוק מגביל את אפשרות הגשת תביעה לפיצויים בגין נזק עקיף ליישובי ספר בלבד.
(שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, מוסמך לפרסם ברשומות הודעה בדבר יישובי ספר. מכח סמכות זו פרסמו שרי האוצר רשימת ישובים הנכללים ברשימה).

יצוין, כי באירועי מלחמה ומבצעים שונים, הרחיבה הממשלה את היקף הישובים הזכאים לפיצוי בגין נזק עקיף, וזאת באמצעות תקנות שמסגרתן נקבעו: הן כללים לקביעת גובה הנזק העקיף מכח אותן תקנות, האזור הגאוגרפי מתחומו ארע הנזק (בד"כ ע"פ המרחק מקו הגבול הרבלנטי), והמועדים בגינם קיימת זכאות לקבלת פיצוי.

סכום הפיצוי:

הפיצוי הינו בגובה הנזק בפועל.

מהו גובה הנזק בפועל? גובה הנזק יכול להיקבע בשתי דרכים שונות:

א. עלות תיקון הנכס.

           או

ב.   ההפרש בין שווי הנכס לפני הפגיעה לשוויו לאחר הפגיעה – לפי הנמוך שביניהם.

ככל שמדובר בנזק עקיף בישוב ספר, הפיצוי יהיה גובה הנזק בפועל, קרי סך ההפסד בפועל שנגרם כתוצאה מפעולות המלחמה.

ככל שמדובר בפיצוי לנזק עקיף מכח תקנות ספציפיות (לעיל), נקבע גובה הפיצוי על סמך נוסחה המביאה בחשבון את ירידת המחזורים בעסק בשקלול נתוני העסק הספציפי (בדומה לנוסחת הפיצויים שנקבעה בתקופת הקורונה).

לסיום נאחל ימים שקטים, כולנו עומדים מאוחדים מאחורי חיילנו בחזית, ובטוחים כי ביחד ננצח.

אם בית העסק שלכם או ביתכם נפגע מהמלחמה בדרום, מנהל מחלקת המיסים במשרדנו, עו"ד אמנון סמרה עומד לשירותכם וישמח לענות על כל שאלה.

אנו זמינים בטלפון: 03-601-6565 או 052-525-3237

רוצים לקבל מאיתנו את החדשות והעדכונים הכי חמים בעולם המשפט?

מתחייבים לתוכן משפטי איכותי

מאמרים נוספים