מה זה מס יייסף?
מס ייסף ידוע בתור מס עשירים. האם כך הדבר? נעשה קצת סר ונשפוך אור על הנושא במאמר, שרלוונטי מסתבר, לכולנו.
רבים מלקוחותינו כלל אינם מודעים למס הייסף וסבורים בטעות כי מדובר במס לעשירים בלבד, אשר איננו רלבנטי לגביהם. המציאות מלמדת שאין זה המצב בפועל, וכי במקרים רבים בעלי הכנסה ממוצעת ימצאו עצמם חייבים בתשלום מס הייסף, בעיקר במקרים של מכירת נכס מקרקעין. כדי להבין מהו מס הייסף ומתי נאלץ לשאת בתשלום המס הנוסף, ננסה לעשות לכם קצת סדר בסוגיה.
מדרגות מס הכנסה
כידוע שיעור מס ההכנסה בישראל משתנה בהתאם לגובה ההכנסה. ככל שההכנסה גובהה יותר, שיעור המס עולה.
המנגנון שנקבע לכך בפקודת מס הכנסה מכונה מדרגות המס. בכל מדרגה נקבע סכום ההכנסה שנכלל באותה מדרגה, וכן שיעור המס שיחול על אותה מדרגה. הרעיון העומד מאחורי שיטה זו, הוא עקרון המיסוי הפרוגרסיבי, תשלום המס נגזר מיכולת הנישום לשלם: ככל שההכנסה עולה, שיעור המס החל על ההכנסה הגבוהה עולה.
כך לדוגמה, מי שהכנסתו גבוהה יחסית ומגיע לרף ההכנסה במדרגה השלישית, ישלם את המס הנמוך בגין חלק מן ההכנסה הנכלל במדרגה הנמוכה, בנוסף למס הקבוע בגין חלק מן ההכנסה הנכלל במדרגה השניה, ובתוספת המס החל על יתרת ההכנסה הנכללת במדרגה השלישית.
נכון להיום, מדרגת המס הנמוכה ביותר, בשיעור 10% חלה על הכנסות עד לסך של 81,480 ₪ בשנה, ושיעור המס הגבוה ביותר בשיעור של 47% חל על הכנסות שמעל 542,680 ₪ בשנה.
מס ייסף
מס ייסף שנכנס לתוקפו החל משנת 2013 קובע מס נוסף על הכנסות מעל רף מסוים. נכון לשנת 2023 מס הייסף בשיעור של 3% חל על הכנסות שמעל 698,280 ₪ בשנה.
ואולם, בניגוד למדרגות המס הרגילות, החלות על הכנסה מעבודה או משכורת, מס הייסף חל על כל ההכנסות מכל מקור שהוא. כלומר, שלצורך החיוב במס ייסף מצרפת רשות המיסים את כלל ההכנסות שלכם: הכנסות מעבודה, ממשכורת, מדיבידנד, וריבית, ממכירת מניות, ממכירת מקרקעין (מס שבח) וכו', וממסה את ההכנסות שעולות על התקרה הנ"ל.
המשמעות היא, שבעלי הכנסות בינוניות, אשר נוצרה להם הכנסה חד פעמית, כתוצאה ממכירת מניות, או ממכירת נכס מקרקעין (שאין לגביו פטור) יידרשו לשלם מס ייסף בשיעור 3% על הכנסותיהם מכלל המקורות העולות על התקרה (698,620 ₪).
שאלת פריסת מס הייסף
המחוקק היה מודע לקושי שנוצר בעת מימוש נכס הון, נכס אשר שוויו עלה במשך שנות האחזקה בו, אך מלוא הרווח ממוסה בעת מכירתו (במימוש הנכס). בעת מימוש נכס שכזה, נוצרת הכנסה גבוהה יחסית בשנת המימוש באופן שמקפיץ אותנו במדרגות המס, ומביא לחיוב במס בשיעור גבוה יחסית.
על מנת למתן את אותה קפיצה בשיעור המס, נקבע הן בחוק מס שבח והן בפקודת מס הכנסה מנגנון לפריסת רווח ההון (או השבח בהתאמה). מנגנון הפריסה מאפשר לנו לחלק את הרווח הריאלי לארבע שנות מס, כלומר לחלק את ההכנסה מרווח ההון לארבע חלקים שווים, ולייחס כל אחד מהם לשלוש השנים שקדמו למכירה ולשנת המכירה בפועל.
כתוצאה מכך, סך כל ההכנסות בשנת המכירה יירד ויתחלק על פני ארבע שנים, כך שנוכל לפזר את ההכנסה מרווח ההון בין מדרגות המס, להפחית את שיעור המס החל עליה, ולהקטין את תשלום המס בפועל.
השאלה האם ניתן לבצע פריסה של רווח הון גם לענין מס ייסף הגיעה לדיון בבית המשפט, לאחר שרשות המיסים סרבה לאפשר פריסה שכזו.
בפסק הדין בענין אלכס שפונט אשר יוצג על ידי עו"ד אמנון סמרה ממשרדנו, דחה בית המשפט המחוזי את עמדתנו, וקבע כי לא ניתן לבצע פריסת של רווח הון לענין מס ייסף. בדיון שנערך בבית המשפט העליון, עומד העניין בפני הכרעה אך נראה שבית המשפט לא ממש מתלהב מהרעיון "לפרוס" את מס היסף.
התוצאה נכון להיום היא, שלא ניתן לבצע פריסה של רווח הון (או שבח מקרקעין) לעניין מס הייסף.
יש לכם שאלות מסויית? נתקלם בפנייה של רשות המיסם אליכם שאינה ברורה? צרו קשר עם שמרדנו ועו"ד אמנון סמרה מנהל מחלקת המיסוי במשרדנו יעמוד לרשותכם.
צרו איתנו עכשיו קשר באחת הדרכים הבאות:
1. התקשרו עכשיו למספר 03-6016565 או ישירות לנייד 052-5253237
2. שלחו לנו מייל [email protected] עם השם והטלפון שלכם וניצור אתכם קשר בהקדם.
3. מלאו את הפרטים כאן בתיבה וניצור איתכם קשר בהקדם.