קריסתו של בנק סיגנצ'ר

קריסתו של בנק סיגנצ'ר

קריסתו של בנק סיגנצ'ר- בנק משמעותי בתעשיית הקריפטו

ביום ראשון האחרון סגר את שעריו בפתאומיות סיגנצ'ר בנק, מוסד פיננסי ניו יורקי עם פעילות גדולה בהלוואות נדל"ן ששינה לאחרונה את פעילותיו כדי לזכות בפיקדונות קריפטו, לאחר שהרגולטורים קבעו כי השארת הבנק פתוח עלולה לאיים על יציבות המערכת הפיננסית כולה בארה"ב.

במידה מסוימת, נראה שסיגנצ'ר בנק הוא קורבן של הפאניקה סביב בנק עמק הסיליקון SVB, שהרגולטורים השתלטו עליו ביום שישי לאחר שהנהלתו הכריזה על חדלות פירעון. סגירתו מראה את האתגרים העומדים בפני בנקים קטנים ובינוניים לאור העלאות הריבית האחרונות של הפד, שלעתים קרובות מתמקדים בפעילויות עסקיות נישתיות ויש להם בסיס לקוחות צר יותר מאשר בנקים ענקיים כמו ג'יי.פי מורגן צ'ייס או בנק אוף אמריקה, מה שמשאיר אותם פגיעים במיוחד למשיכת הפיקדונות מצד לקוחותיהם.

קריסתו של בנק סיגנצ׳ר – איך זה קרה?

SVB, אשר ביסס את מעמדו כלווה לסטארט-אפים, קרס ביום שישי לאחר שכמה החלטות פיננסיות לא מתוזמנות הותירו אותו ללא יכולת להיענות לבקשות משיכת הפיקדונות של לקוחותיו. באופן דומה, סיגנצ'ר בנק הפך לאחד הבנקים הבודדים שקיבלו בברכה פיקדונות של מטבעות קריפטוגרפיים, רגע לפני שהרבה אוויר חם יצא מהתעשייה.

כשהשמועה על הצרות של SVB החלה להתפשט בשבוע שעבר, לקוחות עסקיים של סיגנצ'ר בנק החלו להתקשר לבנק ולשאול אם הפיקדונות שלהם בטוחים. רבים חששו שהפיקדונות שלהם עלולים להיות בסיכון מכיוון שכמו לקוחות עסקיים של SVB, לרובם היו יותר מ-250,000 דולר בחשבונותיהם. התאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות, הגוף שהשתלט על SVB, מבטח פיקדונות רק עד 250,000 דולר.

בהכרזה על סגירת סיגנצ'ר בנק ביום ראשון, הרגולטורים בארה"ב אמרו שלקוחות שני הבנקים יהיו לא יפגעו, ללא כל קשר לכמות הפיקדונות שהם מחזיקים בחשבונותיהם. אבל ביום שישי, כשהלקוחות נבהלו שלא יוכלו למשוך את הכסף שלהם, סיגנצ'ר בנק חווה מבול של משיכת פיקדונות.

דעיכתו של סיגנצ'ר בנק, עם נכסים בשווי של 100 מיליארד דולר, היא מכה לרבות מחברות השירותים המקצועיים שהסתמכו על בנק זה. הבנק התמחה זמן רב במתן שירותים בנקאיים למשרדי עורכי דין, מתן חשבונות נאמנות להחזקת כספי לקוחות וכמובן שירותים למחזיקי קריפטו.

הקשר של בנק סינגנצ'ר לישראל

סקוט שיי, ג'וזף דה-פאולו וג'ון טמברלן הקימו את סיגנצ'ר בנק ב-1999 בגיבוי המלווה הגדול בישראל, בנק הפועלים. במקביל, בנק הפועלים השיק את חברת סיגנצ'ר סקיוריטיז, אשר התמחתה מתן תיווך בניירות ערך ושירותים פיננסיים נוספים. שני הגופים היו חלק מהאסטרטגיה של בנק הפועלים בזמן הרחבת עסקי הבנקאות הפרטית שלו לחו"ל.

בנק הפועלים השקיע 45 מיליון דולר בהקמת סיגנצ'ר בנק והזרים 55 מיליון דולר נוספים ב-2001 ו-20 מיליון דולר ב-2002. לאחר הפסדים ראשוניים, הבנק דיווח על רווח של 30 מיליון דולר ב-2004. כמו כן, הבנק הונפק בבורסות המסחר בשנת 2004. במרץ אותה שנה, סיגנצ'ר בנק הונפק בנאסד"ק, מה שהקטין את אחזקות בנק הפועלים מ-100% ל-76% והניב לו רווח של 32 מיליון דולר. חצי שנה לאחר מכן, הנפקה נוספת דיללה את האחזקה של בנק הפועלים ל-59% מסך האחזקות בסיגנצ'ר בנק.

קריסתו של בנק סיגנצ'ר – האם לקריסת הבנק תהיה השפעה על הכלכלה הישראלית?

יחד עם זאת, ועל אף המעורבות הרבה של בנק הפועלים בהקמתו של סיגנצ'ר בנק, נראה שנפילת סיגנצ'ר בנק לא תותיר חותם משמעותי בכלכלה הישראלית. זאת מכיוון שבניגוד ל-SVB, סיגנצ'ר בנק לא התמכה במתן הלוואות לעסקי הייטק ישראליים, כך שנפילתו לא מעידה על קוצר אשראי או אובדן פיקדונות של עסקים רבים בארץ.

אחת ההתמחויות של סיגנצ'ר בנק הייתה מימון רכישת מדליוני מוניות, המאשרים למחזיקים להפעיל מוניות. הוא היה ידוע בניו יורק במתן שירותי בנקאות למשרדי עורכי דין וחברות נדל"ן, ובמתן שירות למשפחות עשירות באזור. כמו כן, בין לקוחותיו היו כמה אנשים הקשורים לארגון טראמפ, החברה של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.

סיגנצ'ר בנק התמודד עם כמה מהסוגיות שהובילו לנפילתו של SVB, בכך שלרוב לקוחותיו היו אחזקות גדולות של מעל 250,000 דולר. דיווחים רגולטוריים מראים כי יותר מ-79 מיליארד דולר מתוך כ-88 מיליארד דולר בפיקדונות של סיגנצ'ר בנק לא היו מבוטחים בסוף השנה שעברה. נכון לשבוע שעבר, בסיגנצ'ר בנק אמרו שיותר מ-80% מהפיקדונות שלהם היו ממשרדי עורכי דין, משרדי רואי חשבון, חברות בריאות, יצרנים וחברות ניהול נדל"ן. הבנק גם אמר כי פיקדונות הלקוחות הקשורים לנכסים דיגיטליים ומטבעות קריפטוגרפים שלו שעמדו על 16.52 מיליארד דולר. סיגנצ'ר בנק היה אחד המוסדות הפיננסיים הבודדים שפתחו את שעריו ללקיחת פיקדונות של נכסי קריפטו החל משנת 2018.

בסופו של דבר זו הייתה החלטה גורלית מכיוון שהתחתית נפלה מנכסי הקריפטו לאחר קריסת בורסת המסחר FTX והחקירה הפלילית שבאה בעקבות הקריסה. בנק אחר המתמקד במטבעות קריפטוגרפיים, סילברגייט בנק, נאלץ לסגור את שעריו גם כן בשבוע שעבר.

אם אתם מחזיקים במטבעות קריפטוגרפיים ויש לכם שאלה צרו קשר עם עורך דין גיא סרוסי.

צרו איתנו עכשיו קשר באחת הדרכים הבאות:
1. התקשרו עכשיו למספר 03-6016565 או ישירות לנייד 052-5253237
2. שלחו לנו מייל  [email protected] עם השם והטלפון שלכם וניצור אתכם קשר בהקדם.
3. מלאו את הפרטים כאן בתיבה וניצור איתכם קשר בהקדם.

משרדנו מתמחה בייעוץ משפטי בנושא מטבעות קריפטוגרפיים

מחכים לייעץ לכם, עו״ד גיא סרוסי וצוות המשרד

רוצים לקבל מאיתנו את החדשות והעדכונים הכי חמים בעולם המשפט?

מתחייבים לתוכן משפטי איכותי

מאמרים נוספים